Boek: korte inhoud en opbouw

“Iedereen streeft – bewust of onbewust – voortdurend naar verbinding, waardering, liefde, vrijheid, geluk en zingeving. Velen zoeken dit buiten zichzelf, terwijl de enige bron van geluk binnenin ieder van ons ligt.”


Het voelt vaak alsof er duizenden gedachten in mijn hoofd rondrazen. Zuchtend verlang ik naar een knop waarmee ik mijn gedachten uit kan zetten. Eindelijk, tijdens een van mijn dagelijkse meditaties, ontdek ik de uit-knop. Door de rust en helderheid die ontstaat, kom ik steeds dieper thuis in mezelf. Daar maak ik kennis met het ego en de verwarrende ‘Mind-spelletjes’ zoals: het gevoel niet goed genoeg te zijn, verlangen, jaloezie, onbegrip, oordelen, boosheid, angst, eenzaamheid, ziekte, pijn, projectie en vooral het oneindig gekakel van mijn stressvolle gedachten op de achtergrond. In deze ‘diepte’ ontdek ik dat het niet mijn gedachten zijn die ongemak en ellende veroorzaken, maar de identificatie met de inhoud van mijn gedachten. Vooral door negatieve gedachten, ging ik geloven dat deze de basis zijn van wie ik ben waardoor ik het contact verloor met mijn oorspronkelijkheid.

“Elke emotie is altijd gekoppeld aan een gedachte. Door je te laten bepalen door je gedachten leef je afgescheiden van je ware natuur.”

Oorlog in het hoofd
Later, in mijn praktijk, ontdek ik dat de meeste mensen geplaagd worden door gedachten met onverwerkte terugkerende thema’s. Het ‘kind’ in de volwassene heeft behoefte aan bevestiging, aandacht, liefde, waardering, respect, vrijheid, geluk. Maar ook de drang naar macht, geweld, seks, geld, wraak én het verlangen naar geloof en zingeving.
Al deze ‘behoeftige’ gedachten werken verslavend en zijn gericht op het overleven van de Mind. En de Mind is niet wie jij werkelijk bent…

Problemen ombuigen naar oplossingen
Wie ben je dan wel? Met je verlangen naar geluk is de ‘zoeker’ in je geboren. Je zoekt naar antwoorden buiten jezelf, terwijl de enige bron van gelukzaligheid binnenin jezelf ligt. Je bent gaan geloven dat er iets mis is met jou en met de wereld. Deze gedachte heeft het licht waarmee je werd geboren gedoofd en vormt je primaire obstakel om te ontwaken en van jezelf te houden precies zoals je bent.
Het is onzinnig én onmogelijk om te wachten tot er wereldvrede is, je perfect of gezond bent, waardering hebt ontvangen, je angst is verdwenen of je pijn is gestild. Er is helemaal niets mis met jou en de wereld, niets waar jij ook maar enige invloed op kunt uitoefenen vanuit je wilskracht.
Alleen door bewust te kiezen voor het huidige moment met nieuwe kansen en mogelijkheden, kun je vrede vinden. Zodra je de vrede in jezelf hebt gevonden, stroom je over van liefde en vertrouwen, waardoor de wereld om je heen vanzelf verandert.

Inzicht in de Mind

Dit boek opent nieuwe dimensies in je bewustzijn zodat je inzicht krijgt in de spelletjes van je Mind, je ego en je disfunctioneren. De teksten geven je handvatten voor hoe je jouw leven kunt leiden vanuit authenticiteit. Praktische, eenvoudige en effectieve oefeningen helpen je om de deur te openen naar wie je werkelijk bent.
Het enige dat je op deze weg van ontwaken nodig hebt, is het volgen van je innerlijke verlangen, een open Mind en een open hart. En je bereidheid om – elke dag, ieder moment – bewust te worden van de door jezelf gecreëerde drama’s en concepten.
Dan ga je inzien dat je je problemen en uitdagingen kunt gebruiken om je essentie, je boeddha-natuur te laten ontwaken, in plaats van de ongewenste aspecten van jouw leven als obstakels te zien.

Opbouw
Het boek is opgebouwd rond zeven hoofdstukken, waarvan de basis bestaat uit drie grondbeginselen (pijlers):
– Waarheid is
– Mind
– No-Mind
De zeven hoofdstukken bevatten in totaal 49 soetra’s, die stuk voor stuk van onschatbare waarde zijn.

Je krijgt toegang tot antwoorden op vragen als:
Wie ben ik?
Wat is de zin van geboorte en dood?
Hoe weet ik of ik droom of wakker ben?
Wat is bewustzijn?
Wat is religie 
– en wat of wie is God?
Wat is ‘innerlijke alchemie’?
Wat is waarheid?
Hoe kan ik leven vanuit m’n hart?
Wat is mijn boeddha-natuur?
Wat is Mind en wat is ego?
Hoe kan ik mijn gedachten stoppen?
Wat is meditatie?
Hoe breng ik mijn potentieel tot bloei?

En uiteraard nog veel meer!

De antwoorden die je vindt, zullen je verbazen én bevrijden
Zodra je ontdekt dat alle antwoorden al in jezelf aanwezig zijn, kom je tot bloei, net als het zaad dat in de grond wacht op de juiste omstandigheden om te ontkiemen en te groeien.
Je wordt bewust(er) van het feit dat je niet je lichaam, niet je emoties en niet je gedachten bent. Je mag je gedachten geloven, maar zelfs dát hoeft niet!

Bevrijding van drama
Zoals je zult ontdekken, zijn zowel verleden als toekomst een illusie, een droom. Het enige lijden wordt veroorzaakt door je gedachte, het gedachteplaatje dat je in je hoofd hebt van verleden en toekomst.
Wanneer je jouw leven gaat wijden aan meditatie en experimenteert met de kernboodschappen van de soetra’s, ga je het grootste avontuur van je leven beleven. Je gaat jouw zelfgecreëerde drama’s, waarin je gevangen hebt gezeten, doorzien. Tenslotte ga je inzien én ervaren dat échte vreugde alleen kan standhouden door je te onthechten van alle gevoelens, verlangens, hoop, geloof en verwachtingen. Dat er een ongeboren, tijdloos en eeuwig levend onsterfelijk bewustzijn is, dat er altijd is geweest en altijd zal zijn. Het kwetteren van je Mind verstilt en je ervaart het verrukkelijke contact met je essentie.
Je staat op het punt om de ultieme vrijheid te ontdekken: een staat voorbij de Mind, de staat van No-Mind.